Crowd incident

Een crowd-incident op een evenement is een negatieve, onverwachte en onvoorziene gebeurtenis die een groep individuen (mensenmassa of crowd) treft met al dan niet schade tot gevolg.

Voorbeelden van crowd-incidenten zijn een te hoge publieksdichtheid of een opstopping van de doorstroming van het publiek. Let wel, de twee staan niet op zichzelf, maar beïnvloeden elkaar. Zo kan een verhoogde publieksdichtheid leiden tot een opstopping, maar kan een opstopping ook leiden tot een te hoge publieksdichtheid.

GEVOLGENEen crowd-incident kan leiden tot vertrappeling en verdrukking, waarbij mensen verwond geraken door een mensenmassa. Verdrukking kan zelfs verstikking tot gevolg hebben indien de toegangsweg voor lucht afgesloten wordt, waardoor er een zuurstoftekort ontstaat. Dit is vanzelfsprekend een zeer ernstige toestand. Zonder ingrijpen leidt dit tot de dood.


MAATREGELENEen crowd-incident is een belangrijke oorzaak van zowel fysieke als psychische schade. Hoewel je het niet altijd kan voorkomen, is het wel degelijk mogelijk om zowel de kans als het bereik van crowd-incidenten te verminderen op je evenement. Hoe? Door onderstaande veiligheidsmaatregelen te nemen.